U.S. Department of Labor Occupational Safety and Health Administration
Washington, D.C. 20210

Reply to the attention of:

DEP/GIAE/TWM - 27922

JUN 2 1 2017

Mz, Michael Owen

Senior Consultant

On-site Training and Consulting Group
3250 Roscommon Drive

Glenelg, Maryland 21737
[rear My, Owen:

Thank you for your letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
requesting clarification of OSHA standards’ training requirements. This constitutes
OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to
any question not delineated within your original correspondence.

Your questions are paraphrased below, and cur respounses follow:

Background/Scenario: My -employer has been told by a training vender that their online
training (computer-based trajining without a hands-on skill component or verification of
competent skill performance by a qualified trainer) satisfies the training requirement for
the following OSHA standards:

OSHA standard 29 CFR 1910.38, Emergency Action Plans ,
OSHA standard 29 CFR 1910.120, Hazardcus waste operations and emergency
response ‘
OSHA standard 29 CFR 1910.146, Permit-required confined spaces
OSHA standard 29 CFR 1610.147, The control of of hazardous energy
{Tockout/tagaut) '

" OSHA standard 29 CFR 1910.132, Personal Protective Equipment, General
requireraents
OSHA standard 29 CFR 1910.157, Portable Fire Extinguishers
OSHA: stenara 29 CFR 1910.25, Stairways _
OSHA standard 29 CFR 1910.27, Scaffolds and rope descent systems
QSHA standard 22 CFR 1926.503, Fall Protection, Training Requirements
OSHA standard 29 CFR 1910.268, Telecommunications
OSHA siandard 29 CFE 1926.21, Safety training and education
OSHA standard 29 CFR 1910.1000, Air contaminants ’
CSHA standerd 25 CFR 1910.1001, Asbestos o1 il
OSHA stardard 29 CFR 1910.1200(h), Hazard Communication
OSHA stendard 29 CFR 1910.332(a), Electrical, Training



OSHA standard 29 CFR 1910.97, Nonionizing radiation
OSHA standard 29 CFR 1910.1025(1), Lead
OSHA standard 29 CFR 1926.62(1)(1), Lead

Question #1: Can an employer meet the training requirements for the OSHA standards
above via on-line training only?

Response #1: No. Online training alone would not meet the requirements of these
training standards. The word “train” is defined as “[tJo make proficient with special
instructions and practice,” Webster’s I New Collegiate Dictionary, 1995, p. 1,169.
These standards require training in physical skills, such as using a fire extinguisher and
the proper use and care of personal protective equipment. The only way these physical
skills can be learned is by actually practicing them.

However, the standards cited above do not require verification of competent
performance, except as follows: ‘

OSHA standard 29 CFR 1910.120, Hazardous waste operations and response

OSHA standard 29 CFR 1910.132, Personal Protective Equipment, General
Requirements

OSHA standard 29 CFR 1910.146, Permit required confined spaces

OSHA standard 29 CFR 1910.147, The control of hazardous energy
(lockout/tagout)

OSHA standard 29 CFR 1910.268, Telecommunications

OSHA standard 29 CFR 1910.332, Electrical Safety-Related Work Practices,
Training

OSHA standard 29 CFR 1910.1001, Asbestos
OSHA standard 29 CFR 1910.1025, Lead
OSHA standard 29 CFR 1910.1200, Hazard Communication

OSHA standard 29 CFR 1926.21, Safety training and education
OSHA standard 29 CFR 1926.59, Hazard Communication
OSHA standard 29 CFR 1926.62, Lead

OSHA standard 29 CFR 1926.65, Hazardous waste operations and emergency
response

OSHA standard 29 CFR 1926.1101, Asbestos



Question #2: Can an employer meet the annual refresher training requirements for the
OSHA standards listed above via on-line training only?

Response #2: No. Please refer to the response to Question #1.

Question #3: Is the employer required to provide site or company specific training
regarding any of the listed standards?

Response #3: Yes, for example, OSHA standard 29 CFR 1910.120, Hazardous waste

operations and response, requires the following concerning site specific training:

1910.120(e)(3)

Initial training.

1910.120(e)(3)(i)

General site workers (such as equipment operators, general laborers and
supervisory personnel) engaged in hazardous substance removal or other activities
which expose or potentially expose workers to hazardous substances and health
hazards shall receive a minimum of 40 hours of instruction off the site, and a
minimum of three days actual field experience under the direct supervision of a
trained experienced supervisor.

1910.120(e)(3)(ii)

Workers on site only occasionally for a specific limited task (such as, but not
limited to, ground water monitoring, land surveying, or geophysical surveying)
and who are unlikely to be exposed over permissible exposure limits and
published exposure limits shall receive a minimum of 24 hours of instruction off
the site, and the minimum of one day actual field experience under the direct
supervision of a trained, experienced supervisor.

1910.120(e)(3)(iii)

Workers regularly on site who work in areas which have been monitored and fully
characterized indicating that exposures are under permissible exposure limits and
published exposure limits where respirators are not necessary, and the
characterization indicates that there are no health hazards or the possibility of an
emergency developing, shall receive a minimum of 24 hours of instruction off the
site, and the minimum of one day actual field experience under the direct
supervision of a trained, experienced supervisor.

1910.120(e)(3)(iv)

Workers with 24 hours of training who are covered by paragraphs (e)(3)(ii) and
(e)(3)(iii) of this section, and who become general site workers or who are



required to wear respirators, shall have the additional 16 hours and two days of
training necessary to total the training specified in paragraph (©)(3)(@).

1910.120(e)(4)

Management and supervisor training. On-site management and supervisors
directly responsible for, or who supervise employees engaged in, hazardous waste
operations shall receive 40 hours initial training, and three days of supervised
field experience (the training may be reduced to 24 hours and one day if the only
area of their responsibility is employees covered by paragraphs (e)(3)(ii) and
(e)(3)(iii)) and at least eight additional hours of specialized training at the time of
job assignment on such topics as, but not limited to, the employer's safety and
health program and the associated employee training program, personal protective
equipment program, spill containment program, and health hazard monitoring
procedure and techniques.

1910.120(e)(S)

Qualifications for trainers. Trainers shall be qualified to instruct employees about
the subject matter that is being presented in training. Such trainers shall have
satisfactorily completed a training program for teaching the subjects they are
expected to teach, or they shall have the academic credentials and instructional
experience necessary for teaching the subjects. Instructors shall demonstrate
competent instructional skills and knowledge of the applicable subject matter.

1910.120(e)(6)

Training certification. Employees and supervisors that have received and
successfully completed the training and field experience specified in paragraphs
(e)(1) through ()(4) of this section shall be certified by their instructor or the
head instructor and trained supervisor as having completed the necessary training.
A written certificate shall be given to each person so certified. Any person who
has not been so certified or who does not meet the requirements of paragraph
(€)(9) of this section shall be prohibited from engaging in hazardous waste
operations.

1910.120(e)(7)

Emergency response. Employees who are engaged in responding to hazardous
emergency situations at hazardous waste clean-up sites that may expose them to
hazardous substances shall be trained in how to respond to such expected
emergencies.

1910.120(e)(8)

Refiesher training. Employees specified in paragraph (e)(1) of this section, and
managers and supervisors specified in paragraph (€)(4) of this section, shall



receive eight hours of refresher training annually on the items specified in
paragraph (e)(2) and/or (¢)(4) of this section, any critique of incidents that have
occurred in the past year that can serve as training examples of related work, and
other relevant topics.

1910.120(e)(9)

Equivalent training. Employers who can show by documentation or certification
that an employee's work experience and/or training has resulted in training
equivalent to that training required in paragraphs (e)(1) through (e)(4) of this
section shall not be required to provide the initial training requirements of those
paragraphs to such employees and shall provide a copy of the certification or
documentation to the employee upon request. However, certified employees or
employees with equivalent training new to a site shall receive appropriate, site
specific training before site entry and have appropriate supervised field
experience at the new site. Equivalent training includes any academic training or
the training that existing employees might have already received from actual
hazardous waste site experience.

OSHA’s policy concerning safety and health training, which applies to all of the
Agency’s agriculture, construction, general industry, and maritime training requirements,
is detailed in a memorandum to OSHA’s Regional Administrators, entitled OSHA
Training Standards Policy Statement, dated April 28, 2010
(https://www.osha.gov/dep/standards-policy—statement-memo-04-28-1 0.html), states:

Additionally, OSHA’s training provisions contain a variety of specific
requirements related to employee comprehension. For example,
§1910.147(c)(7)(i) (Lockout/Tagout) requires the employer to verify that the
employees have “acquired” the knowledge and skills which they have been
trained; §1910.134(k)(5)(ii) (Respiratory Protection) requires retraining when
“inadequacies in the employee’s knowledge or use of the respirator indicate that
the employee has not retained the requisite understanding or skill;”
§1910.1030(g)(2)(vi)(N) (Bloodborne Pathogens) requires “[a]n opportunity for
interactive questions and answers with the person conducting the raining
session:” and many other standards have analogous requirements. Employers
need to examine the standards applicable to their workplaces to be familiar with
these specific requirements.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this,
information helpful. OSHA’s requirements are set by statute, standards, and regulations.
Our letters of interpretation do not create new or additional requirements but rather
explain these requirements and how they apply to particular circumstances. This letter
constitutes OSHA’s interpretation of the requirements discussed. From time to time,
letters are affected when the Agency updates a standard, a legal decision impacts a
standard, or changes in technology affect the interpretation. To assure that you are using
the correct information and guidance, please consult OSHA’s website at



http://www.osha.gov. If you have further questions, please feel free to contact the
Directorate of Enforcement Programs at (202) 693-2100.
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